Dragica Minjević Medaković

Rođena je u Lješnici kod Bijelog Polja.
Gimnaziju je završila u Bijelom Polju, a tehnološki fakultet u Zagrebu.
Radni vek provodi kao stručnjak u petrohemijskoj industriji na poslovima u zemlji i inostranstvu. Mnogobrojna susretanja sa interesantnim ljudima i krajevima obogaćuju njenu ličnost, što je došlo do izražaja u njenim literarnim delima. Književnim radom se bavi iz zadovoljstva i okušala se u više žanrova: pripovedanje, poezija, eseji, putopisi i dr.
Svoje pesme, priče i bajke objavljuje u časopisima i zbirkama: «Prolom», «Anđeo ime plamen», «Svitak», «Odzivi», «Mozaik», «Sveviđa», «Paun», «Srcozapis» i dr. Njene pesme su se našle u nekoliko antologija.
Objavila je zbirku pesama «Naličje duše», zbirku pripovedaka «Muškarci i njihove senke», eseje Da li je ovo mudrost, roman Bezimena, Priče i pesme za decu i naučno – fantastični roman za decu Darionova kosmička putovanja.
« Bezimena» je prvi njen objavljeni roman a i prvi na ovim prostorima koji sveobuhvatno i višedimenzionalno obrađuje temu prodaje belog roblja i trgovine ljudskim organima na ovim prostorima i u ovom vremenu.
Poslednja knjiga Darionova kosmička putovanja, koja je upravo izašla iz štampe, je pisana za decu višeg uzrasta, posebno onu iz urbane sredine. Radi se o naučnoj fantastici – zdravom maštanju dečaka opčinjenog onim što bi se moglo naći u beskonačnom vaseljenskom prostranstvu. Kako su recenzenti ove knjige primetili, a i sami su dečji pisci i profesori književnosti, knjiga iskače i po sadržaju i po porukama koje šalje iz uobičajene kolotečine pisanja za decu. Slikovita, maštovita i izuzetno pozitivna, uz to majstorski ilustrovana i luksuzno opremljena, zavređuje da se nađe u dečjim i učiteljskim bibliotekama. Ova knjiga bi mogla poslužiti i kao uzor kako treba da izgleda knjiga za decu, lišena kičeraja koji preplavljuje naše knjižare, estetski, literarno i etički doterana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *